Tomten finns inte – i juni

·
Av Henrik Bäckström, 15 Dec 2014

Det raljeras här och var över att bemanningsföretag tillhandahåller tomtar så här i juletid. Det är lite oklart huruvida det är arbetsuppdraget i sig eller det faktum att bemanningsföretagen kan knäcka hårda nötter på arbetsmarknaden som är måltavla.

tomte

Behovet av tomtar är stort, och för klappleverans och den rätta stämningen räcker det inte längre till att be grannen att dra på lösskägg och luva. Det är Taxi Stockholm bevis för. Taxibolaget har kombinerat taxi/tomte-tjänst ända sedan 2004, och uppenbarligen är efterfrågan stor då man kan börja boka redan i mitten november.  Och varken privatpersoner, Taxi Stockholm eller de stora varuhusen kan ha renodlade tomtar på tillsvidareanställning året runt. Inte bara för att tomtemasken är för varm redan i maj, utan för att man inte har något behov av jultomte annat än vid – wait for it – jul!

Att jobba som tomte över julhelgerna borde inte vara mer löjeväckande än vilket annat säsongsjobb som helst, som jordgubbsplockare eller skidlärare. Ett snabbsök på Arbetsförmedlingens Platsbank resulterar bara där i 28 annonser som täcker in hela landet, och det råder till och med brist kan man läsa i myndighetens husorgan.  Många jobb blir det, även om de är begränsade i tid. Vilket å andra sidan är ett av bemanningsbranschens karaktärsdrag.

Bild: Shutterstock