Historielektion om bemanningsbranschen

· ·
Av Henrik Bäckström, 11 Dec 2014

Nu ska vi sätta oss i skolbänken en stund! Bemanningsbranschen skapades en gång i tiden av kvinnor, och kanske man kan säga då – för kvinnor. Omedveten om att det kallades ”privat arbetsförmedling” grundade Ulla Murman skrivbyrån Stockholms Stenografservice 1953. Hon och andra med henne kämpade under 40 år mot arbetsförmedlingsmonopol och för att få rätt att bedriva sin verksamhet.

L-Schulbank

Branschen avreglerades på den svenska arbetsmarknaden först 1993, men då hade kollektivavtal för tjänstemän redan funnits sedan 1988. Det var branschens dåvarande organisation HAO som framsynt träffade kollektivavtal med HTF.

Många tror att bemanningsbranschen vuxit ur arbetaryrken, men så är alltså inte fallet. Redan på Murmans tid hyrde man in tjänstemän till domstolar, ja till och med LO:s rättsskydd sökte personal hos Ulla Murman på 1970-talet.

Idag återfinner man bemanningskonsulter på större delen av arbetsmarknaden. Bara på LO-området finns 238 avtalsområden representerade! Vi måste ändå säga att den påstått lavinartade framfarten på arbetsmarknaden är en aning överdriven – 98.5 procent av alla som arbetar i Sverige gör det utanför bemanningsbranschen. Men liksom den stora merparten har de 1.5 procent som jobbar i bemanningsbranschen anställningstrygghet, semester, pension och arbetsmarknadsförsäkringar.

En annan viktig milstolpe i branschens historia är den auktorisation som medlemsorganisationen Bemanningsföretagen instiftade 2007. Den innebär bland annat krav på kollektivavtal, jämställdhetsplan och etiska regler och medför en årlig granskning av en partssammansatt nämnd. De som inte uppfyller kraven kan heller inte vara med.

Om skrivarbyråerna i början av femtiotalet var en instegsmöjlighet för kvinnor på arbetsmarknaden fyller arvtagaren bemanningsbranschen idag samma funktion för unga och utlandsfödda, som finns representerade här i betydligt större utsträckning än på övriga arbetsmarknaden.

Men oss emellan, ska man vara riktigt petig ska man egentligen gå ännu längre tillbaka i tiden än 1950-talet och Ulla Murman. År 1864 startade Sophie Adlersparre en renskrivningsbyrå i Stockholm där hon anställde utbildade kvinnor som kunde utföra kontors- och översättningsjobb. Vill du veta mer kan du läsa Anders Johnsons bok Hyrt går hem, historien om den svenska bemanningsbranschen. Du kan beställa den i vår webbshop och det kostar bara portot.

Bild: Lexicon der gesamten Technik