Jobbmans skapare prisad


Av Cecilia Malmström, 08 Sep 2014

I fredags fick barnboksförfattaren Anja Ek diplom, glasstatyett och blomster för att hon med hjälp av figuren Jobbman beskriver bemanningsbranschen för stora och små. För hur vet man som barn vad de stora gör när de går till jobbet, som Jobbmans ”mamma” sa efter förrättad prisutdelning?

Anja Ek mottar Luma-priset

Anja såg både rörd och glad ut när hon tog emot priset, stoltheten över att hennes Jobbman uppmärksammats lyste igenom. Anja Eks barnboksfigur är en nyfiken sort som inte kan bestämma sig för vilket jobb han vill ha, utan får möjlighet att prova sig fram tack vare bemanningsbranschen. Värmländska Anja har själv varit lite av en Jobbman och har sina egna erfarenheter av allt från badvakt till bagare att luta sig mot när hon skapar sina berättelser.

I maj, straxt efter att det blivit känt att Anja Ek var den fjärde mottagaren av Bemanningsbranschens pris, numera Lumapriset, skrev Aftonbladet felaktigt att Jobbman var skapad på beställning. Inget kunde vara mer fel. Anja började själv att ge ut sina böcker 2009 helt utan någon som helst inblandning från Bemanningsföretagen. Barnboksförfattandet är ett kärt projekt för Anja, hon pratar om Jobbman med ett engagemang som antyder att han har många yrken kvar att prova på.

Hittills har Jobbman i de fyra böckerna provat på att vara brandman, präst, barnmorska och kock.

Läs mer om Anja ek på Anjas webbplats

Läs mer om Jobbman

Böckerna om Jobbman finns att köpa i boklådor och nätbutikerna Bokus och AdLibris