S och M överens: Bemanningsbranschen fixar matchningen

· · · ·
Av Lena Martinell Åkerblom, 23 Maj 2014

panel bemanningsgalan

Bemanningsgalan på Grand i måndags bjöd på både allvar och nöje. Mikael Damberg, som är Socialdemokraternas gruppledare i riksdagen, sa att bemanningsbranschen har mognat, vi har bra kollektivavtal och fasta anställningar. Våra företag löser kompetensförsörjningen och den svenska tillverknings- och tjänsteindustrins behov av flexibilitet för att de ska klara konkurrensen, sa Damberg.

Det torde vara samma syn som ligger bakom det faktum att IF Metalls kongress i helgen så klokt sa nej till förbud mot bemanningsföretag. De vill hellre organisera våra företags medarbetare och förhandla om deras villkor. Helt enligt den svenska modellen på arbetsmarknaden.

I ett panelsamtal mellan arbetsmarknadsminister Svantesson, M, Mikael Damberg, S, och ledande företrädare för den svenska industrin var alla rörande överens om bemanningsbranschens viktiga roll för att få människor i jobb.

Däremot var Damberg ensam om att vilja begränsa möjligheten att hyra in. När moderator John Chrispinsson frågade Svantesson och Damberg rakt ut hur deras syn på bemanningsbranschen skiljde sig åt erkände de efter en del hummande att enda skillnaden är att Socialdemokraterna vill införa viss begränsning av möjligheten att hyra in.

Anders Weihe, chefsjurist på Teknikföretagen, fastslog att begränsningar mot inhyrning av personal är emot EU-rätten, och det tycker han inte Sverige ska ägna sig åt.

Einar Humlin, förhandlingschef på Teliasonera, vill ta död på myten att det skulle vara något fel med bemanningsbranschen för att man jobbar på en annan plats än hos sin arbetsgivare. Det gör alla sorters konsulter, konstaterade han.

Arbetsmarknadsminister Svantesson gladde sig åt att bemanningsbranschens företag öppnar vägen in på arbetsmarknaden för unga. Det finns inget missbruk av inhyrning, sade hon bestämt.

Kvällen avslutades med att alla våra 300 gäster rockade loss till Alcazars disco-ös. Det blev både glam och glamour som avslutning på årets roligaste dag.