Vem har fått 1,43 miljarder av landstingen?


Av Henrik Bäckström, 17 Apr 2014

Pengar i vården

Våra medlemmar fakturerade 1,43 miljarder kronor för vårdbemanning 2013. SKL säger i Läkartidningen att landstingen betalade dubbelt så mycket, 2,86 miljarder, för inhyrd personal. Vart tog resterande 1,43 miljarder kronor vägen?

Vi organiserar och auktoriserar 500 bemanningsföretag inom alla sektorer, och kan konstatera att vårdbemanningsföretagen sammantaget fakturerade 1,43 miljarder kronor för uthyrda läkare, sjuksköterskor, vårdbiträden, läkarsekreterare och mottagningspersonal förra året. Siffran omfattar även uthyrning till kommuner och privata vårdgivare.

Vi skulle önska att de ansvariga inom vården redovisar de utbetalda 2,86 miljarder kronorna tydligt och transparent. Skattebetalarna har rätt att få veta vad de försvunna pengarna egentligen använts till. Är det till andra tjänster än inhyrning av medicinsk personal? Eller till inhyrning av läkare med egen firma som jobbar extra?

Den felaktiga redovisningen gäller inte bara 2013.

2011: Landstinget redovisade 2,54 miljarder. Bemanningsbranschens företag fakturerade 0,96 miljarder.

2012: Landstinget redovisade 2,66 miljarder. Bemanningsbranschens företag fakturerade 1,3 miljarder.

2013: Landstinget redovisade 2,86 miljarder. Bemanningsbranschens företag fakturerade 1,43 miljarder.

I artikeln säger SKLs Agneta Jöhnk även att en halvering av kostnaderna för inhyrd personal på så kort tid som två år var att ta i. Vården har, som hon säger i artikeln, prioriterat tillgängligheten snarare än att behöva stänga en vårdcentral eller lägga ner en klinik under en period för att man inte har fast anställda läkare.

Resursläkarna räddar vården!