Kommuner leker bemanningsföretag


Av Henrik Bäckström, 14 Apr 2014

Pool

Varje dag hör jag talas om kommuner som leker bemanningsföretag. De kallas bemanningspooler. Alternativt personalpooler. Rena lekstugor skulle jag vilja kalla dem.

I Dagens Arbete läste jag nu senast om Norrköping. Grundtekniken är: ”Timanställning vid behov” och en SMS-funktion som skickar ut jobberbjudande lite planlöst.

Min dotter som studerar i Uppsala har också anmält sig till kommunens personalpool – hon fick uppdrag på förskola, men ingen lön! Någon ansvarig hade inte skickat in timlistan.

En kollega som jobbade på Arbetsförmedlingen började jobba på den nystartade personalpoolen i Sigtuna. Den lades ned efter två år. Även kollegan som skulle hjälpa människor till kommunalt jobb blev uppsagd.

Erfarenheterna från dessa kommunala lekstugor är att kommunerna varken har system, kunskap eller kan hantverket när det gäller kompetensförsörjning.

Ungefär lika lite som en kommun har kunskap att driva gym, restaurang eller bowlinghall. Problemet blir dock mycket större när det gäller kompetensförsörjning, när man drar in arbetssökande människor in i dessa lekstugor.

Varför inte se till att kommuner riktar in sig på sin kärnverksamhet och låter övrig verksamhet utföras av de hantverkare som kan gebitet?