Bemanningsföretag vårdar avtalet

· · ·
Av Henrik Bäckström, 10 Mar 2014

Döm om min förvåning när jag lyssnade till Ekot i radion morse: ”Det blir allt vanligare att stora företag i bemanningsbranschen struntar i det kollektivavtal man tecknat. Fyra av de största fackliga förbunden har i dagsläget ärenden för stämning hos Arbetsdomstolen som rör just brott mot kollektivavtalet.” Under dagens gång har vi granskat fakta och konstaterat flera felaktigheter. Ekot har redigerat bort företagsnamnen på webben. Men artikeln med den felaktiga slutsatsen ligger kvar, om än något justerad.

Det är helt naturligt att tvista om innehållet i avtal mellan två parter, det görs varenda dag. Sveriges Radio Ekot gjorde stor sak av ett par månadsgamla intervjuer med facken som gavs för att utöva påtryckningar i förhandlingarna, och inledde med att det blir allt vanligare att stora bemanningsföretag struntar i kollektivavtalet. Inget kunde vara mer fel.

En enda gång under avtalets 15 år har AD avgjort ett mål mot ett litet, utländskt bemanningsföretag. Av de i morse nämnda fyra företagen hade ett företag ett mål i AD som nu är förlikt.

Läs vår presskommentar i sin helhet