Speed dating på arbetsmarknaden


Av Lena Martinell Åkerblom, 03 Dec 2013

speedmeet

Tidigare skrev jag om projektsamarbetet Baanbreken mellan nederländska Leeuwardens kommun och ett bemanningsföretag med syftet att få människor i jobb. Ett av de verktyg projektet använder sig av är något de kallar för speed meet.

I ett stort rum samlar bemanningsföretaget en mängd arbetsgivare vid varsitt bord, alla med en arbetssökande mitt emot sig. Runt omkring väntar 80 arbetssökande på sin chans att få en kort intervju med presumtiva arbetsgivare.

Projektets success rate är hög. Efter tre månader har 93 procent av deltagarna fått jobb. Efter sex månader har 85 procent fortfarande jobb. 60 procent av de som får jobb anställs i ett kundföretag, resten får jobb som bemanningskonsulter.

De 7 procent som inte fick något jobb alls då? Jo de bedöms stå för långt från arbetsmarknaden och får hjälp av kommunen att bli anställningsbara.

För det mesta fungerade den korta intervjun som en första intervju och följdes av fler. Men det hände att någon fick jobb på stående fot. Jag fascinerades av den höga energin och den positiva stämningen i rummet.

Efteråt pratade vi med kommunens företrädare. De menade att ökade socialbidragskostnader tvingade kommunen att söka sig nya vägar för att få människor i jobb. Målet är att den som kan ska försörja sig själv, även om jobbet inte är drömjobbet, eller ens särskilt intressant.

Kostnaden då? Jo för varje euro projektet kostar kommunen får de två euro tillbaks genom att deltagarna får jobb, kan försörja sig själva och betalar skatt!