Dags för jobbpeng? Javisst!

·
Av Henrik Bäckström, 09 Jul 2013

panel jobbpeng

Från vänster Martina Lind, Henrik Bäckström, Elisabeth Svantesson (m), Martin Ådahl (c), Mehmet Kaplan (mp), Johan Andersson (s) och Dan Finn.

– Don´t overpromise!

Det var det råd Professor Dan Finn, University of Portsmouth and Centre for Economic and Social Inclusion, ville ge arbetsmarknadsminister Hillevi Engström när han gjorde en av sina sällsynta offentliga föreläsningar vid Bemanningsföretagens seminarium om jobbpeng i Almedalen 2013.

Med sina erfarenheter från så kallade kompletterande aktörer inom framför allt Storbritannien, Irland och Australien menade han att det tar ett tag att hitta ett fungerande system för att få det funka. Upp till två, tre upphandlingsrundor innan man kan förvänta sig en fungerande bas. Han hade tre grundläggande frågor som han tyckte att politikerna skulle ställa sig:

1. Vad är det vi vill skapa, och är upphandlingarna anpassade efter detta?

2. Vem ska sköta upphandlingen?

3. Hur ska det ska bli bäst för individen?

Titta på hela seminariet via Bambuser här.

Politikerna i panelen fick avsluta med att ge sin bild av hur Arbetsförmedlingen skulle se ut om tio år. Det var en blandad kompott av åsikter, men inget som överraskade. Själv tittar jag på sidan nio i broschyren ”Dags för jobbpeng?” och tänker att det är rätt väg gå.