Poetiskt om bemanningsföretag

·
Av Henrik Bäckström, 03 Maj 2013

Foto: unknown

Några ord om poeten och författaren Kristian Lundbergs femsidiga promotionartikel för sin nya bok i DN Kultur i måndags. Kristian Lundberg har haft ett extraknäck som hamnarbetare, ett kroppsarbete som berörde honom så djupt att han skrev en hel bok om det. I anslutning till första maj skriver han artikeln ”Sorgesång över arbetsrätten”.

Det är utmärkt att Kristian Lundberg försöker ge röst åt en grupp som alltför sällan kommer till tals på landets kultursidor. Han skriver ”du omfattas inte av avtal och regler, för du är inte anställd på det sättet, du är nämligen bemanningsanställd”. Då ska vi berätta att i bemanningsföretag omfattas 95 procent av de anställda av kollektivavtal. IF Metall har till exempel kallat det avtal deras anställda går under för ”världens bästa bemanningsavtal”. Omfattande medarbetarundersökningar visar att bemanningsanställda trivs bra på jobbet, två tredjedelar skulle rekommendera det till andra. Bemanningsanställda är en del av den svenska modellen och har samma arbetsrätt, semesterrätt, lagar och avtal som för vilken kollektivavtalsansluten arbetsgivare som helst.