Permanent behov, forts.

·
Av Henrik Bäckström, 02 Apr 2013

Apropå Ylva Johanssons blogginlägg häromdagen att arbetsgivare ska begränsa sin personalinhyrning om ett varaktigt och permanent behov av arbetskraft föreligger har jag ännu en liten historia. Den här gången handlar den om socialdemokratiska riksdagsmännens eget kansli i Riksdagens hus.

I höstas var jag på besök i socialdemokraternas riksdagskansli för att träffa en av de socialdemokratiska riksdagspolitikerna. Även han uttryckte sig väldigt tydligt: Om arbetsgivaren har ett permanent behov av arbetskraft ska personalen anställas hos arbetsgivaren.

Då frågade jag: Du, killen som sitter nere i er reception och han som står med bister min och bevakar entrén, är dessa gentlemän anställda av riksdagen eller kanske rentav av socialdemokraterna?

S-riksdagsmannens svar blev: nä, det tror jag inte.

Givetvis behöver riksdagsmännen bemanning i reception och bevakning och säkerhet varje dag. Det är inget tillfälligt behov. Men jag anar en viss dubbelmoral. Det är OK att ta in proffs för att sköta receptionen och bevakningen. Så länge deras arbetsgivare inte är ett bemanningsföretag.