Bemanning i Q1

·
Av Henrik Bäckström, 20 Feb 2013

Bemanningsföretagens första barometer för 2013 har kommit ut, och prognosen spår inte, lika lite som resten av ekonomin, någon gnistrande ljus framtid. Företagen ser visserligen en viss uppgång, men tillväxten är fortfarande negativ.

Så även om man kan prata om en viss stabilitet i branschen är det svårt att sia om hur den närmsta tiden kommer att arta sig. Kvartalet innan, Q4 2012, blev sämre än väntat, och logiskt nog säger majoriteten av företagen att detta hänger ihop med kundföretagens efterfrågan. Efterfrågan inför Q1 2013 är svårtydd. Om man lyfter ut de 60 procent som räknar med en oförändrad efterfrågan ur ekvationen kunde man tro att resten skulle visa på  en riktning, men icke. Resten är nämligen splittrad mellan en grupp som tror på en ökad efterfrågan och en annan som befarar sämre tider

Bemanningsbarometern bygger på svar från 97 av de 140 företag med tjänster inom arbetsförmedling, rekrytering och personaluthyrning Konjunkturinstitutet, KI, frågat om förväntningarna på det närmaste kvartalet. Intresset för Bemanningsbarometern blev stort, med ett sjuttiotal publicerade TT-artiklar jämnt fördelade över landet, några exempel på dem hittar du här:

DI
Sydsvenskan
DN
Trelleborgs Allehanda
SvD
Corren

Läs hela Bemanningsbarometern här