Utbildning för branschen

·
Av Gabriella Sebardt, 19 Feb 2013

Förra torsdagen inföll en av årets höjdpunkter – Bemanningsföretagens särskilda auktorisationsutbildning. Det är då vi på kansliet får träffa personerna bakom medlemsföretagens organisationsnummer och branschen blir till kött och blod. Utbildningen genomförs fem gånger om året och det brukar vara fullt till sista plats.

Vi inleder med en presentationsrunda och det är alltid lika spännande att höra berättelserna om bakgrunder, inriktningar, tjänsternas utveckling och de frågor dessa drivna entreprenörer brottas med. Denna gång noterade vi flera omställningsföretag samt ett par riktiga veteraner inom vårdbemanning.

Att gå utbildningen är ett krav för auktorisation, eller som det står i villkoren: minst en person i ledande ställning i företaget ska ha deltagit. Likväl finns det företag som skickar hela kontoret, vilket är jättekul. Frågorna som diskuteras är många och diskussionerna om hur reglerna i kollektivavtalet fungerar är ofta intensiva.

Utbildningen tar en hel dag och täcker allt från branschen och arbetsmarknaden, villkoren för medlemskap/auktorisation, Bemanningsföretagens etiska regler, allmänna bestämmelser och ansvarsförsäkring, till arbetsmiljöfrågor, arbetsrätt och branschens kollektivavtal. Med andra ord kvalificerad korvstoppning. För den som sedan önskar lära sig mer finns såväl avtalskurser som företagsnära utbildningar att tillgå i Almegas regi.

Nästa auktorisationsutbildningstillfälle är den 16 maj. Det ser vi fram emot!