Kollektivavtal enklare än lag


Av Lena Martinell Åkerblom, 22 Jan 2013

Nu är uthyrningslagen på plats sen några veckor tillbaks. För våra medlemmar är förändringarna små. Anställningsvillkoren regleras fortfarande i kollektivavtalen.

Men varför är då Bemanningsföretagen så kritiska till genomförandet av EU:s bemanningsdirektiv i Sverige? Jo, i bemanningsdirektivet finns även regler som inte beaktats av den svenska lagstiftaren och alltså inte finns med i uthyrningslagen.

Alla kunder har ett par nyheter att hålla reda på. De inhyrda ska ges tillgång till gemensamma anläggningar och inrättningar, som det heter i lagen. Och det inhyrande företaget ska informera de inhyrda om alla lediga prov- och tillsvidareanställningar.

För att göra det enkelt för alla som kommer i kontakt med personaluthyrning på ett eller annat sätt har vi lagt upp en webbsida om lagen där vi samlar all vår information.

Men de som inte är medlemmar hos oss då? För företag som hyr ut personal och inte har kollektivavtal har det blivit krångligare, eftersom de nu ska tillämpa kundens kollektivavtal. Eftersom samma person är uthyrd till företag inom olika kollektivavtalsområden vid olika tillfällen måste dessa arbetsgivare hålla reda på och tillämpa de olika kundernas olika villkor.

Men vi har lösningen på det också. Bli medlem hos oss och gör jobbet enklare, är vad vi säger till oorganiserade bemanningsföretag!