Jultomtens facktillhörighet


Av Henrik Bäckström, 18 Dec 2012

Häromdagen hade jag och några fack inom LO en intressant diskussion. Så här i juletider blir det ju alltid snack om tomten och andra julrekvisit. Eftersom vi är lite yrkesskadade gled diskussionen snabbt in på kollektivavtal. Då uppstår naturligtvis frågan: på vilket kollektivavtal går den uthyrde jultomten?

Handelsanställdas förbund resonerade som så att tomten är att likställa med medarbetare som jobbar på elektronikbutik och som åker hem till folk för att på plats och ställe montera den nya platteven.

Från IF Metalls håll framfördes att tomten nog snarare är att betrakta som tjänsteman. Efter en stund anslöt sig en ombudsman från LO med kaffemuggen i högsta hugg. Även denna högt kvalificerade ombudsman hade bilden klar. Den uthyrde tomten är definitivt att betrakta som tjänsteman. Själv tänkte jag mig transportavtalet, då ju mycket av tomtens arbetsuppgifter handlar om ”köror” och att logistiken är central i tomtejobbet.

Men jag får väl böja mig för den samlade expertisen och kontakta ett tjänstemannafack. Det kanske rent av är så att Unionen är intresserad av att organisera tomtar. Åtminstone om man betraktar tomtejobbet som en del av det privata näringslivet. För tomteri är väl ändå inte att räkna som offentlig verksamhet? Även om en och annan kommun kanske har tomtar i egen regi.

Det bör även tilläggas att eftersom jultomten är finne och bor i Rovaniemi, så är det utstationeringslagen som gäller för temporärt arbete i Sverige och då räcker det för den utländske arbetsgivaren, tomtemor alltså, att kunna påvisa att lägst minimivillkor i tillämpbart avtal är uppfyllda. Detta förutsatt att inte den finske jultomten också är att betrakta som uthyrd arbetstagare. Då gäller nya bemanningslagen med högre krav på lön och villkor. Men den lagen träder i kraft först 1 januari 2013, så julen är fredad (!) åtminstone detta år.

Med hopp om julefred önskar vi på Bemanningsföretagen en God Jul