Fackklubb för bemanningsanställda


Av Henrik Bäckström, 27 Nov 2012

Med jämna mellanrum brukar jag efterlysa ett fack för bemanningsanställda. De omfattas till 97 procent av kollektivavtal, men de har inget eget fack som jobbar bara för dem. Från LO sa man senast häromveckan på SVT när man presenterade en rapport om bemanningsanställda på arbetsmarknaden att de är en svår grupp att nå – LO skyller alltså på de bemanningsanställda snarare än att se sina egna möjligheter att värva medlemmar.

Det finns i och för sig de som lyckats och tagit emot bemanningsanställda med öppna armar, som på ABB Robotics, men nu har Lernias anställda på Volvo i Göteborg startat en egen fackklubb, Lernia Verkstadsklubb En representant för klubben säger:

”Vi ville inte bygga en klubb ovanifrån. Eftersom det är så stor genomströmning av människor i den här branschen så måste man bygga brett. För oss var det naturligt att lägga fokus på medlemsdemokrati och gräsrotsmobilisering.”

Och det är väl precis så en fackklubb ska fungera? Medlemspotentialen för fackklubbar för bemanningsanställda är stor. Förra året var det närmare 140 000 personer som någon gång arbetade för ett bemanningsföretag i Sverige.