Allt fler bemanningsjobb inom industrin

·
Av Henrik Bäckström, 22 Aug 2012

De senaste dagarna har Volvo rapporterat att de behöver öka arbetsstyrkan med närmare 500 personer i Göteborg och Umeå. Samtlig personal kommer från bemanningsföretag. Som jag säger i artikeln från TT går svensk industri sakta men säkert mot en normalisering av andelen bemanningspersonal.

Att företag i dag i stor utsträckning samarbetar med andra företag för att producera varor och tjänster är ingen hemlighet. Inte ens i globalt perspektiv. För Volvo jobbar globalt 100 000 personer. 20 000 kommer från bemanningsföretag, konsultföretag och andra leverantörer. I Sverige är än så länge andelen externt anställd personal ca 10 procent enligt Teknikföretagens rapport. 2008 var andelen 5 procent.

Sålunda förefaller det fortfarande finnas utrymme för en fördubbling om man gör en internationell jämförelse. Det stämmer också bra med den svenska branschens egna mål för alla arbetsmarknadens sektorer, att 3 procent av alla arbetande kommer att jobba i bemanningsbranschen framöver jämfört med dagens 1,3 procent. 3 procent är ett genomsnitt av bemanningsbranschens anställningsandel i internationellt perspektiv. Den ljusnande framtid är vår.