Bemanningsbranschen behövs, säger politiker

·
Av Lena Martinell Åkerblom, 06 Jul 2012

Foto: Ann-Charlotte Geissler

En moderat, en socialdemokrat och en miljöpartist var helt överens om att bemanningsbranschen behövs och skapar möjligheter på arbetsmarknaden. Det är den viktigaste slutsatsen efter vårt seminarium om Den nya arbetslinjen i Visby under Almedalsveckan.

Tomas Tobé, tidigare ordförande i riksdagens arbetsmarknadsutskott (M), Ylva Johansson, vice ordf arbetsmarknadsutskottet (S) och Gunvor G Ericson, gruppledare i riksdagen (Mp) diskuterade bemanningsbranschen med vår förbundsdirektör Henrik Bäckström och under ledning av Lennart Kriisa, chefredaktör för Lag & Avtal.

Att bemanningsbranschen behövs och erbjuder möjligheter på arbetsmarknaden var de glädjande nog eniga om. Tomas Tobé kommenterade särskilt det faktum att bemanningsbranschen ger jobb åt unga och åt utrikesfödda i större utsträckning än andra.

Det som bekymrar mig är att S och MP inte tycks förstå att det är många som jobbar åt andra än sin arbetsgivare och att bemanningsbranschen där inte skiljer sig från många andra. Bemanningskonsulter och till exempel it-konsulter eller väktare har uppdrag som går ut på att jobba någon annanstans än hos sin arbetsgivare.

Hur skulle det se ut om väktarna bara jobbade hos Securitas? Eller om städarna bara städade hos Sodexo? Vår egen kontorsmiljö skulle inte fungera utan dem. Och samma gäller för de bemanningskonsulter vi haft inhyrda.

Med detta tar bloggen en välbehövlig sommarpaus och önskar alla våra läsare en skön sommar och möjlighet att ladda batterierna inför hösten.