En miljon inlåsta på jobbet

·
Av Henrik Bäckström, 11 Jun 2012

Foto: xserve

Så många känner att de vantrivs med den arbetsplats och/eller de arbetsuppgifter de har. Därtill ser de liten möjlighet att förändra sin arbetslivssituation. Värst är det för de personer som upplever att varken arbetsplats eller arbetsuppgift fungerar. Detta skriver TCO-tidningen om.

På sikt kommer dessa personer att återfinnas i en ännu sämre situation, t ex som sjukskrivna.

Vilka möjligheter finns att hjälpa dessa individer? Det handlar ju inte om att byta jobb i den vanligaste bemärkelsen, det vill säga att man är eller är på väg att bli arbetslös.

Ett svar är ett utvecklat omställningssystem, där individen med effektiv hjälp kan byta arbetsplats eller yrke. Eller både och. Ett system byggt på frivillig omställning, i stället för som ofta i dag påtvingad omställning.

Föreställ dig vilka krafter det skulle utlösa på arbetsmarknaden och vilka effekterna på arbetshälsa skulle bli. Detta föreläste jag om som forskare redan 2006, bland annat på Trygghetssiftelsens seminarium Omställning idag och imorgon.