Unionen har fel om inhyrd personal

· ·
Av Henrik Bäckström, 10 Apr 2012

Unionen skrev den 27 mars en kommentar till vår styrelses debattartikel i DI att vår artikel är full av felaktigheter. Bemanningsföretagen vill dock inget mer än att Sverige gör en korrekt och rättvis implementering av EUs bemanningsdirektiv i Sverige.

Det innebär implementering av direktivets båda principer: Likabehandlingsprincipen, artikel 5 i direktivet, till fördel för arbetstagarna och hindersprövningsprincipen, artikel 4, till fördel för företagen, för kunderna och för arbetsmarknaden i stort.

Det är en hederssak att Sverige implementerar hela EUs bemanningsdirektiv. EU-länder kan inte välja och vraka vilka direktiv de vill införa. Inte heller kan direktiv implementeras delvis

Bemanningsbranschen är den hjälpande handen för kunderna som behöver rätt person på rätt plats vid rätt tillfälle. Att det ska krävas förhandling om det akut behövs ersättare för en sjuk receptionist på måndag morgon är inte till gagn för någon.

Precis som Unionen tycker vi det är viktigt att Sveriges företag, myndigheter och organisationer anlitar seriösa bemanningsföretag. Det är därför vi har vår Auktorisation för bemanningsföretag.