SVT:s nya serie Coacherna

·
Av Lena Martinell Åkerblom, 26 Mar 2012

livsstilscoach eller omställningsföretag?

Bilder från Shutterstock

Igår såg jag första avsnittet av SVT:s nya serie Coacherna. Den visar med all önskvärd tydlighet hur Arbetsförmedlingens upphandling av jobbcoacher i ett slag smutsat ner bilden av en seriös yrkesgrupp.

 

Det som programmet kallar för livsstilscoach ligger långt från den verklighet en jobbsökande möter hos de professionella omställningsföretagen. Kristallterapi är inte jobbcoachning, något som klokt nog den kvinna som bara ville ha ett jobb insåg. ”Jag behöver ett jobb, jag trodde att jag hade kommit till en jobbcoach” säger kvinnan. ”Men det har du ju gjort också” säger coachen.

Nej det hade hon inte. Hos SVT:s coacher finns ingen som kan ge en skriftlig redogörelse för process, kvalitetssystem, kompetensprofil och referenser, vilket alla auktoriserade omställningsföretag kan.

 Den som vill hitta en auktoriserad, trygg och seriös jobbcoach hos ett omställningsföretag hittar dem på www.tryggbemanning.se. Inte hos Carina Lind Group och hennes gelikar.

 I ett tidigare blogginlägg  beskrev vi hur healing, tarotkort, psykoterapi och hjärtfrekvensmätning upphandlats som jobbcoachning av Arbetsförmedlingen.