Urban Outfitters bra exempel på bemanningstrend

·
Av Henrik Bäckström, 13 Mar 2012

Illustration från Shutterstock

Bemanningsbranschen går mot längre uppdrag och rena personalentreprenader, tvärtemot den uppmålade bilden av daglönare.

Daniel Swedin skrev så sent som i november i en ledare i Aftonbladet:
”Anställda har fått lära sig att företag – från Marabou i Upplands Väsby till Urban Outfitters på Biblioteksgatan i Stockholm – kan säga upp sin personal och genast lägga ut jobben på bemanningsföretag. Vi har sett hur man kan erbjudas det jobb man precis lämnade, men nu som inhyrd personal och med sämre lön och sämre anställningstrygghet.” (Min fetning)

Även Ylva Johansson (s), som i grunden inte är avvisande till bemanningsbranschen, använde Urban Outfitters som ett dåligt exempel vid ett seminarium bara för en månad sedan.

Nu säger Omid Sabti, skydds- och fackombud på Urban Outfitters, att allt har egentligen bara blivit bättre sedan bemanningsföretaget tog över. I tidskriften om arbetsrätt Lag & Avtal berättar Sabti om den turbulenta tiden på Urban Outfitters och hur det gick sedan.

– Det skulle vara svårt att byta till en annan butik och veta att jag då skulle få gå ner flera tusenlappar i lön, säger han.

Urban Outfitters är ingen förebild generellt. Jag tycker inte att hela världen ska vara inhyrd; branschen siktar på tre procent av alla anställda i Sverige. Urban Outfitters inhyrda besättning är däremot ett exempel på något som verkar vara en trend; att bemanningsföretag hjälper företag, personal och fack till väl fungerande personallösningar.