Dagens Nyheter har fel om inhyrning

·
Av Henrik Bäckström, 13 Feb 2012

Bemanningsföretagens handbok

Illustration: Bemanningsföretagen

Tog del av Dagens Nyheters guide om personaluthyrning i söndags (tyvärr inte på nätet). ”Finn Fem Fel”, tänkte jag. Igen.

Hyrchefen har inga förmåner, enligt uppställningen. Men han har valt att jobba som underleverantör med eget företag. Då kan han inte få några förmåner från bemanningsföretaget, lika lite som leverantörerna av fruktkorgar, entrémattor eller tjänstebilar.

Enligt Dagens Nyheter är det bara åtråvärda specialister som kan tjäna bra som inhyrda medarbetare. Den 20-åriga lagerarbetaren skulle få sämre villkor och lön, enligt samma stycke. Det stämmer inte heller.

Jag räknade lite. Enligt DN hade kundens egen personal runt 134 kronor per timme. Enligt kollektivavtalet ska den inhyrda Anna ha samma genomsnittslön, vilket skulle betyda minst 23 000 kronor i månaden. Som 20-åring. Garantilönen blev då omkring 21 000 i månaden. Plus gymkort. Handels minimilön för en 20-åring eller äldre på lager är omkring 18 000 i månaden. Vari ligger de sämre villkoren/lönen?

Enligt Arbetsmiljöverket får inhyrda ofta de mest slitsamma arbetsuppgifterna, säger DN. Den studien har jag inte sett. Det senaste jag har hör från Arbetsmiljöverkets stora granskning av Bemanningsbranschen var i fredags: Inget att rapportera förrän i slutet av året. Däremot finns det en del rapporterat från den förra granskningen av branschen – Bemanning 2009, bland annat i tidningen Arbetarskydd.

Dagens Nyheter hänvisar också till Hannes Kantelius studie från Göteborgs universitet, som påstår att inhyrda har enformiga jobb och sämre utvecklingsmöjligheter. Vetenskapligheten i Kantelius studie har jag ifrågasatt tidigare, och doktoranden sade i oktober förra året till Dagens Arbete: – De inhyrda får den upplärning som behövs och kommer snabbt in i gänget.

Uppgifterna om att tjänstemannalöner ofta ligger 20 – 25 procent under kundföretagets skulle jag vilja se verifierade, för dem känner jag inte igen. Jag anger gärna källa när jag kommer med ett påstående. Det vore klädsamt om DN ville göra det också.

Däremot skulle jag gärna sticka fackets 7 bästa råd i artikeln i näven på alla blivande bemanningskonsulter. Anna Centerdal från Adeccos Unionenklubb har förtjänstfullt listat sina 7 bästa tips. De håller faktiskt för färskingar i alla branscher!

Vi har en egen guide också. Läs här.