Oförskämt av Sveriges Radio P3 och P4 Radio Stockholm


Av Henrik Bäckström, 27 Jan 2012

Anonyma

Foto/illustration: Mathias Landefjord

Med trots allt viss bävan inväntade vi den aviserade granskningen av bemanningsbranschen i Sveriges Radio P3/P4 Radio Stockholm; flera inslag om dagen i en hel vecka. Start i måndags med Bemanningsföretag erbjuder påhittade uppdrag. Eftersom de bemanningsanställda i inslaget riskerar att bli uppsagda är de anonyma. Jaha, den där gamla grejen med UniFlex. Det fula bruket uppdagades i höstas och löstes ju i lokala förhandlingar med Handels i november. Var det allt?

Nästa sändning meddelar att hanteringen är vanligt förekommande. Susanne, som vill vara anonym och egentligen heter något annat, har jobbat som rekryterare på Ett Stort Bemanningsföretag (okänt vilket), och säger att hon själv har gjort så. Fredrik Ståhlberg på Handels bekräftar att det förekommer.

I sändning tre på måndagen blandas branschföreträdare, som tar avstånd från tillvägagångssättet, med fler anonyma bemanningskonsulter (ibland med skådespelares röster) på andra anonyma bemanningsföretag. Vi serveras fler historier.

Och sådär har det fortsatt under veckan. Anonyma medarbetare i icke namngivna bemanningsföretag berättar ganska hårresande historier. Manpowers och Uniflex VD:ar Lars Forseth och Jan Bengtsson får förklara sig som företrädare för branschen. Fackliga företrädare får förfasa sig. I tisdags gick LO ut med ett pressmeddelande om att de anmäler Uniflex till branschens auktorisationsnämnd.

– Om ett företag försöker att tjäna pengar genom att lura sin personal borde arbetsgivarna självmant lösa problemet och inte sitta och vänta på en anmälan, sade LO:s Kent Ackholt. LO har en representant i nämnda auktorisationsnämnd. Den är nämligen partssammansatt, helt enligt den svenska modellen.

SSU har gått ut i ett pressmeddelande och krävt stärkt skydd för bemanningsanställda. Hur då stärkt, frågar vi oss. Branschen har kollektivavtal för alla grupper. Dessutom väntar vi på regeringens lagförslag om EU:s bemanningsdirektiv.

Själv blir jag intervjuad och inspelad över telefonen utan att veta om det. Trist att det sker i lönndom; jag har inget emot att bli intervjuad och jag hör alltid av mig när någon har sökt mig. Några få ledarkommentarer har vi sett, annars mest re-writes eller notiser i tidningarna landet runt.

Vi förstår att reportagen inte har givit genklang i övriga medier. Inga källor anges utöver de påstått anonyma. Alltså finns det ingen möjlighet att verifiera sanningshalten i det som sägs, och ändå förväntas hela branschen stå och skrapa med foten inför anklagelserna. Ingen utom Uniflex har haft en chans att ge sin version.

I torsdagens chat säger reportern Paloma Vangpreecha: Frågan är vilka jobb du vill ha och till vilka villkor. Vår avsikt är att belysa arbetsvillkoren, inte sänka en bransch. Har de lyckats med sin avsikt?

Kanske sitter andra journalister och fnissar i näven när de lyssnar på den här usla b-journalistiken. Kanske borde vi själva skratta åt det. Jag vet inte. Jag upplever det bara som oförskämt av Sveriges Radio P3 och P4 Radio Stockholm.

Dagens skratt bjöd istället Barometerns ledare på idag; årets bildtext, kanske.

Faksimil ur Barometern

Faksimil ur Barometern