Åsikter utan insikter från Gotland

· ·
Av Lena Martinell Åkerblom, 25 Jan 2012

Lamm

Illustration: Mathias Landefjord

Det stämmer inte alls att jobben finns ändå genom anställningar hos respektive företag, som Hela Gotland påstår idag. I en enkät utförd av United Minds 2010 tillfrågades 500 personalchefer hur de skulle lösa personalförsörjningen om inte bemanningsföretag gick att tillgå. 43 % svarade att de skulle låta sin egenanställda personal jobba övertid. Därtill sa 34 % att de skulle visstidsanställa personal. Bara 19 procent sa att de skulle fastanställa egen personal istället för att hyra in.

Hela Gotland och många andra låter sig luras av Vänsterpartiets retorik.

Och jo, bemanning är en egen bransch med en alldeles egen SNI-kod. Dessutom har branschen kollektivavtal med samtliga LO-förbund, med Unionen, akademikerförbunden, Vårdförbundet och Sveriges Läkarförbund.

Det har i alla fall Susanna Birgersson, er kollega på Broväg, förstått i dagens ledare från Gotlänningen. Däremot beskriver Birgersson branschen felaktigt. Förvisso är drygt 40 procent av de bemanningsanställda under 30 år, men 55 procent har universitets-, högskole-, eller annan högre utbildning. 40 procent har gymnasieexamen som högsta utbildning.

Det är inget vidare att det gång på gång upprepas att branschens medarbetare beskrivs som  100 000 truckförare utan utbildning, som rings in per timme. Vi har två utmärkta rapporter  från Synovate och United Minds att ösa faktiska fakta och siffror ur. Varsågoda.

Jobbet i bemanningsbranschen
Personaluthyrningen i Sverige