Jobba mindre och mer – hur går det ihop?

· ·
Av Henrik Bäckström, 11 Jan 2012

Ekvation

Illustration: Mathias Landefjord

Detta är kontentan av Vänsterpartiets kongress: Förbjud bemanningsföretag och visstidsanställning och inför 6-timmars arbetsdag. Egentligen skulle vi väl bara luta oss tillbaka och låta det blåsa över. EU:s Bemanningsdirektiv som trädde i kraft den 5 december, snart implementerat i svensk lagstiftning, har ju gjort bemanningsdiskussionen överflödig.

Vänsterpartiet menar att de jobb som utförs av de bemanningsanställda framöver ska utföras av samma personal men som anställda av någon annan. Intressant är då att spekulera i vem denna ”någon annan” skulle vara.

I en enkät utförd av United Minds 2010 tillfrågades 500 personalchefer hur de skulle lösa personalförsörjningen om inte bemanningsföretag gick att tillgå. 43 % svarade att de skulle låta sin egenanställda personal jobba övertid. Därtill 34 % visstidsanställa personal. En anställningsform som Vänsterpartiet säger sig avsky. Detta är intressant. I synnerhet som Vänsterpartiet samtidig föreslår en nedgång till 6-timmars arbetsdag. Vi ska alltså jobba både mer och mindre, som visstidsanställda, fast inte. Samtidigt. Med denna arbetssituation menar vänsterpartisterna att vi får mera tid för familjen. Vänligen förklara den ekvationen för mig.

Bemanningsbranschen har inlemmats i den svenska arbetsmarknadsmodellen. Relationerna på arbetsmarknaden regleras sedan ett decennium genom heltäckande kollektivavtal, förmodligen de bästa i världen. Vi har den partssammansatta auktorisationsnämnden för bemanningsföretag.

Bemanningsbranschen fyller viktiga funktioner. Både för svenska företag och organisationer och för anställda i branschen, inte minst för annars svaga grupper som annars skulle stå lång ifrån arbetsmarknaden. Det vänsterpartistiska kommunalrådet Staffan Norberg i Södertälje kan kanske berätta för sina partikamrater om succén för halvkommunala bemanningsföretaget Manpower Telge jobbstart. Annars gör Länstidningen Södertälje det idag.

Det är också upplyftande att ta del av bloggare ur olika läger som inte tycker att Vänsterpartiets kongress fattade ett riktigt beslut i fråga om bemanningsbranschen.
Den vänsterliberale socialdemokraten Johan Westerholm tycker att kunskapens lampa har släckts för gott alternativt att proppen gått i Vänsterpartiet.
Moderate gävleborgaren Thomas Böhlmark skriver på sin blogg att Med gårdagens förslag möter V framtidens utmaningar
Socialdemokratiske eskilstunabon, tillika IF Metall-ombudsmannen Göran Johansson hyser en viss förståelse kring bakgrunden till att frågan kommit upp, men delar inte Vänsterpartiets nya ståndpunkt i frågan. Kommentarsfältet under Johanssons blogg är rätt spännande läsning också.
Unge moderate bemanningskonsulten Dennis Nilsson i Oxelösund pekar på att många unga får sitt första jobb i ett bemanningsföretag. Även Nilsson har lyckats samla på sig över 30 kommentarer, som i sig är en egen liten debatt som tydligt belyser klimatet i vänstern.