Snabb och rätt matchning utvecklar företagets konkurrensförmåga

· ·
Av Henrik Bäckström, 04 Jan 2012

Konsulter

Illustration: Mathias Landefjord

Hans Åberg (FP) skriver på sin egen blogg och Liberala Företagare bland annat att Ett samhälle där företagandet bara bygger på konsulter och inhyrd personal blir inget bra samhälle. Förutom att det slår ut alla de som inte platsar i bemanningsföretagens rullor eller inte trivs med livet som konsult så minskar det faktiskt möjligheten för företag att långsiktigt utveckla sin konkurrensförmåga vilket är helt avgörande för Sveriges förmåga att generera välfärd. Jag håller inte alls med.

 Nu är det väl lite långsökt att tro att inga företag ska anställa någon alls. 99 procent av de anställda i Sverige jobbar trots allt inte som bemanningskonsulter. Och jag håller inte med Åberg om att det blir svårare att utveckla konkurrensförmågan med inhyrd personal. Om företag får rätt kompetens, så ökar ju faktiskt rörligheten på arbetsmarknaden. Kundföretag får snabbt den kompetens de letar efter och bemanningskonsulter får det jobb de har kompetens för.

 Detta leder, tvärtemot vad Hans Åberg tror, till att företagens långsiktiga utveckling faktiskt stöds av anlitande av såväl bemannings- som andra konsulter. Hur kan vi påstå detta? Jag vet inte vad Åberg har för källor, men jag redovisar gärna mina:

 Det kan konstateras att såväl svensk som internationell företagsekonomisk forskning sedan decennier visat att just företags långsiktiga utvecklingskraft skapas i samarbetet mellan företag, inte när företag drivs som isolerade öar. No business is an island, som en banbrytande vetenskaplig artikel heter. Publicerad i Scandinavian Journal of Management redan på 1980-talet.

Studera gärna vidare och läs den internationellt välrenommerade Uppsalaskolans forskningsresultat kring företag i nätverk. Det är kunskapsöverföring i olika konstellationer som skapar utveckling. Det är exakt detta som bemanningsbranschen bidrar till.