Trollhättan behöver professionella omställningsföretag

· ·
Av Lena Martinell Åkerblom, 23 Dec 2011

Gärna en hälsocoach, men först ett rejält omställningsföretag

Illustration: Mathias Landefjord

Regeringen aviserar en satsning på utbildning och näringslivsutveckling som stöd för Trollhättan efter SAAB:s konkurs. Den 28 december öppnar Arbetsförmedlingen ett särskilt kontor i Trollhättan för personalen från SAAB; enligt regeringens pressmeddelande ” tillsammans med trygghetsorganisationerna och lokala aktörer”.

De där ”lokala aktörerna” oroar lite. Om det gäller jobbcoacher hoppas vi att det handlar om riktiga omställningsföretag, inte allehanda löscoacher inom olika discipliner.

Glädjande nog nämnde arbetsmarknadsminister Hillevi Engström inte jobbcoacher en enda gång i nyheterna under onsdagskvällen; däremot sade hon omställningsföretag flera gånger.

Arbetsförmedlingen måste samarbeta med auktoriserade omställningsföretag för att åstadkomma en trygg leverans till arbetslösa i Trollhättan. Inte healing, tarotkort och psykoterapi. Sånt må vara intressant för vissa individer, men är inget som hjälper dem till nytt jobb. För detta krävs stöd av professionella omställningsföretag med dokumenterade processer – som våra auktoriserade omställningsföretag har.

Den påhittade titeln jobbcoach ger inga jobb. Ordet finns inte ens på Wikipedia. För att citera Åsa-Mia Fellinger i webbpublikationen renew magazine: ”Det fanns en tid då titeln coach imponerade på många. Nu kommer det att bli precis tvärtom. Redan nu säger vi med förakt i rösten: ”Hon är väl en sån däringa coach”. Snabbkurser, psykosyntesakademier och Arbetsförmedlingens märkliga upphandling av jobbcoacher har bidragit till coachens sjunkande status.”

Och som sagt; du kan kolla auktorisationen på tryggbemanning.se.