Ulla Murman minns kampen för bemanningsbranschen bäst

·
Av Henrik Bäckström, 09 Dec 2011

 

Ulla Murman CIETT 1967

Vid bildandet av CIETT i Paris 1967. Foto: Manpowers arkiv

På tisdag den 13 december visar TV2 ett program om Ulla Murman i serien Entreprenörerna. Ulla Murman kallas den svenska bemanningsbranschens moder. Med all rätt.

Ulla Murman grundade skrivbyrån Stockholms Stenografservice 1953. Då visste hon ännu inte att privat arbetsförmedling var förbjuden i Sverige; hon visste inte ens att hennes verksamhet betraktades som privat arbetsförmedling. Idag heter företaget Manpower och är Sveriges största bemanningsföretag.

Motarbetade från de mest oväntade håll, åtalade och dömda av åklagare och domstol som själva hyrde in personal, kämpade branschens entreprenörer med Ulla Murman i spetsen under 40 år mot arbetsförmedlingsmonopol för att vinna rätt att bedriva sin verksamhet.

– Det jag minns bäst från den tiden är just kampen, och hur vi skrivbyråer hjälptes åt i kampen och med uppdragen. Vi hade roligt, berättar Ulla för oss i telefon.

– Vi hade ett ombud som hjälpte oss med myndighetskontakterna och teknikaliteter, men vi kvinnor – för på den tiden var det bara kvinnor i branschen – satt av alla riksdagsdebatter som rörde oss. Som mest var vi omkring trettio personer på läktaren i kammaren.

Ulla Murman är den som har åtalats och dömts flest gånger av alla i landet för olaga arbetsförmedling.

– Åtta gånger sammanlagt var jag i olika domstolar. Två gånger blev jag fälld i Högsta domstolen, säger Ulla.

Citat från Ulla Murman– Får jag förslå att ni vänder er till politikerna med det här målet, men jag måste fälla er, sade domaren en gång. Det var mycket vänligt, tycker Ulla.

– Jag trodde allt var över när LOs rättsskydd ringde och beställde skrivhjälp på 70-talet, men ack så jag bedrog mig. Facken fortsatte att motarbeta skrivbyråerna, berättar Ulla Murman.

Ulla tycker att branschen har genomgått en otrolig förändring. Hon har inte så mycket kontakt med branschen längre, men följer den noga.

– Jag hade som mest 40-45 kvinnor i skrivbyrån. Nu har det blivit så fantastiskt stort, med tusentals anställda inom alla yrken. Jag kan inte känna igen mig.

Ulla Murman var med och grundade den internationella organisationen CIETT 1967 och Svenska kontorsserviceförbundet, en föregångare till Bemanningsföretagen. I princip grundade Ulla Murman Sveriges just nu snabbast växande bransch. Jag lyfter på hatten för Ulla Murman.