Handels grumlar sitt eget fiskevatten

· · ·
Av Henrik Bäckström, 02 Dec 2011

En rad av siluetter

Illustration: Mathias Landefjord

Om facket ska kunna upprätthålla schyssta villkor för dem som jobbar i bemanningsbranschen måste de ha fler medlemmar. Det räcker inte att ha kollektivavtal om det är få som är fackligt anslutna.

Vi har tidigare skrivit om hur nöjda vi är när facken värvar medlemmar i bemanningsbranschen; förra året var det IF Metall som fördubblade antalet medlemmar i branschen. Unionen ligger i just nu och i Handelsnytt 26 september kunde vi läsa om hur fackklubben på H&Ms lager i Eskilstuna tar hand om de nya som kommer som inhyrda. Bra jobbat!

Men den 28 november läser vi i samma Handelsnytt att facket har som prioriterat krav inför avtalsförhandlingarna att begränsa inhyrningen av lagerpersonal. Det talas om att 90 procent av personalen ska vara tillsvidareanställd på plats.

Det tycker jag låter som ett flagrant försök till avvikelse från bemanningsdirektivet som ska införas i svensk lag i december. Eftersom direktivet handlar om att skydda de bemanningsanställda, kan man verkligen fråga sig om begränsning på maximalt 10 procent bemanningspersonal tillgodoser dess ena portalparagraf; den om likabehandling. Varför vill Handels begränsa de bemanningsanställdas möjligheter till jobb? De lär ju knappast få flera medlemmar med denna strategi…

Alla regler kring personalinhyrning som syftar till annat än att skydda allmänintresset blir för övrigt ogiltiga efter införandet av bemanningsdirektivet.

Handels får formulera andra krav till januari.