Nej, människor är inga krockkuddar

·
Av Henrik Bäckström, 23 Nov 2011

Krockkuddar från Autoliv

©2009 Foto: Autoliv Inc.

Är det avkastningskraven på Autoliv som ”tvingar” företaget ha ”extremflexibel” arbetskraft, som Värmlands Folkblad hävdar den 19 november? Eller är det möjligheten att öka produktionen och erbjuda jobb?

Alla undersökningar (till exempel den pinfärska från Eurociett) visar att alternativen till bemanningsföretag vid arbetstoppar och snabb ökning av orderingång är mer övertid, fler visstidare eller inget alls, det vill säga tacka nej till uppdrag och att erbjuda jobb. DET är mänskliga krockkuddar som belastar våra gemensamma tillgångar.

Autoliv skapar genom inhyrning trygghet för produktionen och gör företaget betydligt mindre sårbart. Bemanningsföretagen skapar trygghet för de inhyrda. När företagen är oroliga ökar inhyrningen, som jag sade i en TT-intervju nyligen, återgiven på svt.se.

Våga betrakta bemanningsföretagen som krockkuddarna istället.