Välkomna, veterankonsulter

·
Av Henrik Bäckström, 22 Nov 2011

©Foto: Rolf Adlercreutz

©2011 Foto: Rolf Adlercreutz, 66

Pensionärer, seniorer, veteraner, kalla dem vad ni vill, de är en kraft att räkna med. Erfarna i arbete och liv är veteranerna en liten men växande grupp i bemanningsbranschen.

Många jobbar inhyrda i sina gamla yrken. Mest sysslar de inhyrda veteranerna med ROT- och RUT-betingade jobb, men ” Det är bara fantasin som sätter gränser när det gäller vilka uppdrag vi kan hjälpa dig med”, säger reklamen för ett bemanningsföretag.

Snickeriarbete, trädgårdsjobb, matlagning, hämtning på dagis och promenadsällskap är typiska veteranuppdrag. Arbetsgivaravgiften för en anställd över 65 år är omkring 10 procent mot normala dryga 31 procent. Därför är arvodena förhållandevis låga.

I en insändare i Kungälvs-Posten 28 oktober skrev ”Fyrtiotrea” bland annat:
”Vill vi att våra ungdomar ska ha en chans att komma in i arbetslivet, så ska ju inte pensionärerna gå ut och ta arbete med motivering att de har långsamt hemma och har tid över att arbeta, till exempel i bemanningsföretag.”

 Vilket nys; de unga under 35 år utgör 71 procent av de anställda i bemanningsbranschen. Gruppen över 64 år är försumbar i storlek, de utgör några tusen personer hittills.

 – De unga får gärna ta min plats. Men då ska de kunna det som jag kan också, sade bemanningskonsulten Nisse Hyson, 65, till Arbetarbladet tidigare i år.

Vd:n i ett veterankonsultföretag säger i nättidningen Nya Affärer att många tycker att det är magiskt att få jobba på sina egna villkor.

Välkomna, säger jag.