Bemanning i flera skepnader

· ·
Av Henrik Bäckström, 21 Nov 2011

Presshattar

Illustration: Mathias Landefjord

Inhyrd, konsult, fri lans – alla beskriver de bemanningsbranschen i någon mening. Jag läste nyligen en krönika av Ola Karlsson i Aktuell Grafisk Information (AGI) om hur allt fler aktiva i kommunikationsyrkena går från anställning till att bli fri lans, eller konsult.

Med uppdrag i flera företag har man flexibilitet och frihet att styra sin egen tillvaro på ett sätt som den med anställning hos kunden oftast saknar. Och om en uppdragsgivare haltar i dåliga tider kanske en annan går bättre och erbjuder trygga inkomster.

Många kommunikatörer och journalister som tidigare skulle ha blivit fri lans eller visstidsanställd i LAS-snurran tar idag en anställning i bemanningsföretag specialiserade på media. Uppdragsgivarna har därmed full tillgång till spetskompetens som de kanske inte har behov av hela tiden. Och journalisterna har agenter som förser dem med uppdrag.

Krönikören i AGI tror att vi kommer att få se nya snabbfotade kommunikationsföretag med få anställda och som ändå kan erbjuda sina kunder fullservice. Det tror jag också.