Finn fem fel om bemanningsbranschen

· ·
Av Henrik Bäckström, 11 Nov 2011

Daniel Swedin, Aftonbladet

Bild från Aftonbladet

Jag ser att Daniel Swedins ledarkrönika Daglönarna har kommit tillbaka om bemanningsbranschen i Aftonbladet den 5 november börjar få spridning. Då vill jag också passa på att kommentera krönikan som bygger på tyckanden och antaganden istället för fakta. Pratar vi för döva öron, Daniel?

Vi väntade oss ingen hyllning för branschen genom vår tävling, och vi sökte ingen sexigare titel för våra konsulter. Vi ville synliggöra, och söka en möjlig bättre benämning än bemanningskonsult för, våra 70 000 medarbetare; alltifrån lagerarbetare till kirurger. Med vilken rätt slår du fast vårt syfte och våra förväntningar med tävlingen?

Slav, daglönare, träl, rättslös, prekariat brukar nämnas som förslagen som fick kampanjen att rensa i listan. Nej, det var förslag som horor, negrer och rövknullade som gjorde att vi fick hålla oss för näsan. Är det vad du kallar era fria lansar och bemanningsanställda i Aftonbladet?

När du säger att hälften av dem som fick jobb i våras erbjöds tillfälliga, osäkra anställningar låter det som om du nästan citerar LO-rapporten ”Anställningsformer 2011”. Jag kan citera den rätt åt dig:
”Av den 131 000 stora ökningen av antalet anställda var 96 200 i form av fasta anställningar medan 35 000 var tidsbegränsade anställningar. Det vill säga att 26 procent, var 4:e nyanställd, fick en tidsbegränsad anställning.”
Passa också på att läsa vad rapportskrivarna från LO säger om bemanningsanställdas villkor.

Du hänvisar till konflikten mellan Marabou och Livs, som förlikades i våras, och butiken Urban Outfitters som hyrde in hela sin personal ”nu med sämre lön och sämre anställningstrygghet”. I fallet med Urban Outfitters var det precis tvärtom; personalen hyrdes in, äntligen med kollektivavtal med Handels, vilket gav dem högre lön och bättre anställningstrygghet, försäkringar, pensionsavtal och friskvård. Handels tyckte att det var en lyckad lösning. Läs vad jag skrev för knappt ett år sedan.

Även inhyrda tjänstemän har anställningsskydd och kollektivavtal hos sin arbetsgivare, bemanningsföretaget. Tvärtemot vad du säger sätts inte anställningsskyddet ur spel.

Däremot har du rätt när du säger att ni talar för lite om bemanningsanställda och deras villkor. Inte ens du som ledarkrönikör i vår största dagstidning har någon koll på dem. Du skiljer inte ens på visstidsanställning och tillsvidareanställning. Det gör vi.