Budgetpropositionen ger få klara besked

· ·
Av Gabriella Sebardt, 20 Sep 2011

riksbron

foto Cha già José

Jag har ägnat morgonen åt att läsa budgetpropositionen (utgiftsområdet 14) och kan bara konstatera att på arbetsförmedlingsfronten intet nytt. Inga visioner, föga självinsikt vad gäller problemen med dagens ordning för upphandling och få klara besked.

Bemanningsbranschen, så kallade kompletterande aktörer, ska visserligen få fortsatta leverera inom garantierna, vilket är positivt. Andelen förblir dock oförändrad, eller möjligtvis lägre, men för nyarbetslösa blir det ingenting.

En välvillig tolkning av det senare är att regeringen konstaterat att parternas lösningar – läs till exempel TSL – klarar det här med coachning bättre. En illvillig är att upphandlingen av jobbcoacher trots allt lämnat en hel del i övrigt att önska.

Vad som tyvärr talar mot en sådan självinsikt är att Arbetsförmedlingen även fortsättningsvis ska ha fler lokala mindre aktörer i sitt tjänsteutbud. Som om det inte räcker med de 938 som haft avtal med Arbetsförmedlingen 2010.

Detta påminner mig: För någon vecka sedan gjorde jag en mindre utredning av SNI-koder för en grupp omställningsföretag och upptäckte då att jobbcoachning till privatpersoner ingår i gruppen Övriga konsumenttjänster (SNI-kod 96090), tillsammans med drömtydning, tarotkonsultation och hundmassage. Med andra ord samma verksamheter som slank igenom i jobbcoachupphandlingen. Man får hoppas att detta är ett rent sammanträffande.

Åter till budgetproppen.

Det finns skrivningar om valfrihetssystem men de är mycket vaga och användningen ska ske på sikt. Med andra ord: inget nytt eller omdanande. Snarare fortsatt planekonomi och upphandling som sker utifrån Arbetsförmedlingens förutsättningar snarare än marknadens.

När ska regeringen inse att uppdraget att upphandla sina egna konkurrenter inte är konstruktivt?