Arbetsförmedlingen kritiseras

· ·
Av Henrik Bäckström, 22 Jun 2011

Den senaste veckan har arbetsförmedlingen och dess verksamhet på arbetsmarknaden ventilerats i många media. Vi har en mismatch på arbetsmarknaden. Arbetsgivare ropar efter arbetskraft samtidigt som 400.000 är utan jobb.

Svenskt Näringslivs vd Urban Bäckström har kommenterat detta tillstånd och lyft fram Arbetsförmedlingens tillkortakommande i jobbmatchningen. Han skriver att färre än två procent som fick jobb under våren 2010 fick det med hjälp av Arbetsförmedlingen. Sex av tio företag väljer bort Arbetsförmedlingen som rekryteringskanal. Arbetsmarknadens parter satsar själva 2,5 miljarder kronor årligen via sina trygghetsråd för att Arbetsförmedlingen inte räcker till. En arbetsförmedlare ägnar mindre än en fjärdedel av sin tid åt arbetsförmedling. Med mera, med mera.

Såväl statsminister Reinfeldt som Arbetsförmedlingens generaldirektör Angeles Bermudez-Svankvist har i skarpa ordalag tillbakavisat den kritik som framförts mot Arbetsförmedlingens effektivitet. De menar att ingen ska klaga, utan att det för arbetsgivare bara gäller att anställa de 400.000 som är arbetslösa. Åtminstone kan man direkt anställa 200.000 av dem, om man inte skulle vara så diskriminerande, sade Bermudez-Svankvist i Dagens Industri.

Men kritiken har fortsatt.

I gårdagens TV4-nyheter var rubriken ”Arbetsförmedlingen ratas av unga” . Unga väljer istället bemanningsföretag, privata arbetsförmedlingar och jobbcoacher. Samma budskap återfann vi i gårdagens upplaga av Expressen.

Vid Bemanningsföretagens seminarium i Almedalen kommer vi att debattera frågan tillsammans med arbetsmarknadsministern, Arbetsförmedlingen, LO och trygghetsfonden TSL. Välkommen att lyssna på en av årets heta debatter.

Bemanningsföretagen beskriver arbetsmarknadsproblematiken i en ny rapport som presenteras i Almedalen, tillsammans med vårt förslag för att personer snabbare ska komma in i nytt jobb. Det ska bli oerhört intressant att höra vad ledande företrädare har att säga när alla är samlade på en och samma plats samtidigt.

Rapporten Den hjälpande handens ekonomi kommer att kunna laddas hem och beställas i vår webbshop från början av nästa vecka.