Handels medlemmar diskuterar avtalskrav

· ·
Av Lena Martinell Åkerblom, 15 Apr 2011

Stortorget Hässleholm

Foto: roger4336

Tycker det är sorgligt att lagerarbetarna på Bergendahls centrallager i Hässleholm vill utesluta sina kolleger från möjligheten till tillsvidareanställningar.  De 21 diskussionsglada som jag läser om i Handelsnytt vill hellre att företaget ska visstidsanställa extrapersonal vid arbetstoppar än ta in bemanningsföretag. Men jag tror ärligt talat inte att jobbarna på Bergendahls förstår vad det betyder.

De säger i realiteten att de hellre vill att de som kommer in vid arbetstoppar har en otrygg visstidsanställning hos Bergendahls än en trygg tillsvidareanställning i bemanningsbranschen.

En av dem påpekar att visstidsanställda är utsatta i arbetslivet. För honom, och hans kolleger, vill jag berätta att jobb på bemanningsföretag är betydligt tryggare än visstidsanställning hos Bergendahls.

De flesta av de som är anställda av bemanningsföretag är nämligen tillsvidareanställda. När jobbet på Bergendahls är slut har de kvar sin anställning och deras arbetsgivare bemanningsföretaget fixar ett annat jobb de kan gå till nästa dag. Blir det några dagars glapp har de garantilön utan att jobba. Medan de visstidsanställda själva måste söka nytt jobb och leva på a-kassa.

Så ni som har en trygg anställning inom handeln, missunna inte andra att ha ett tryggt jobb inom bemanning.