Ska Bryssel sätta lönerna i Sverige?

· ·
Av Henrik Bäckström, 23 Mar 2011

European Union flag

Foto: UW-IAP

Nej, tänker jag väl de flesta säger. Det sade också jag redan år 2008 när bemanningsdirektivet kom.

I tidningen Lag&Avtal sade jag ordagrant: För första gången ska löner och anställningsvillkor inom en bransch fastställas på EU-nivå. Det betyder att man omyndigförklarar hela branschen och förstör vår auktorisation.

Då var det knappast någon som höll med, förutom vissa skarpsynta arbetsrättsjurister.

Just nu håller EU på att sy ihop ett lagstiftningspaket som är tänkt att ge EU en större kontroll över medlemsländernas ekonomi. EU vill ha striktare regler för EU-ländernas ekonomi men också övervaka lönebildningen. Syftet är att förhindra stora ekonomiska kriser i framtiden.

Döm då om min förvåning när Aftonbladets Katrine Kielos skriver: ”Stoppa lagen! Svenska löner ska inte sättas i Bryssel eller Rosenbad”.  Hon skrev inget när EU-bemanningsdirektivet behandlades i Bryssel.

Därtill har Europafacket med Wanja Lundby-Wedin i spetsen förgrymmats över att Lundby-Wedin beskylls för att redan tidigare ha fört över löneregleringen i Bryssels händer. Vilket hon ju de facto gjort. Nu känner hon sig oförskämt behandlad av de som säger det.

I LO-tidningen säger Sverker Rudeberg, Svensk Näringsliv, att Europafacket har haft varierande inställning i frågan huruvida Bryssel ska eller inte ska reglera lönebildningen i ett land. Rudeberg menar att Europafacket har underminerat fackets och arbetsgivarnas roll inom EU.

Jag konstaterar här att såväl Aftonbladet som LO och Europafacket i denna fråga har agerat mycket kortsiktigt. När det var helt ok att låta Bryssel mixtra med lönesättning i bemanningsbranschen 2008, så är det väl också helt ok att låta Bryssel göra det igen 2011. Det är verklig likabehandling. Allas löner på samtliga arbetsplatser inom hela europeiska unionen skall regleras av Bryssel.