Trygga jobb i bemanningsbranschen

·
Av Henrik Bäckström, 09 Feb 2011

Karl Johans gade

Foto: Morten Rand-Hendriksen

Jobbet som bemanningskonsult i Sverige ger fast lön och trygghet, det säger nu även Uppdrag gransknings Janne Josefsson till norska Dagbladet. Det är glädjande för oss på Bemanningsföretagen I Sverige.

Mitt råd till svenska ungdomar som vill jobba i Norge och vara säkra på att kunna börja direkt är att fixa ett jobb hemifrån. Det gör också de flesta. De som åker till Norge på vinst och förlust har inga garantier för att få jobb omedelbart, vilket i sig är en otrygghet. Möjligheten att ställa sig i kö hos ett bemanningsföretag innebär att de får jobb lättare.

Den norska arbetsmarknaden har en helt annan reglering än den svenska. De lägre trösklarna för att komma in på arbetsmarknaden i Norge gör att ungdomar åker dit till och med utan att ha fixat jobb och boende först. De vet att de inledningsvis får in en fot på arbetsmarknaden när de går till bemanningsföretaget.

I nästa steg får de ett fast jobb, hos bemanningsföretaget eller annan arbetsgivare. Det får de ju inte hemma i Sverige (över 20 procent av de unga är utan jobb, mot Norges 9 procent). I ett tredje steg stannar de kanske där och blir norrmän. Då kommer det att bli brist på arbetskraft i Sverige istället.

Unga tycker att det är kul att dra iväg utan att planera allt i förväg. Det gjorde jag själv. När jag kom till Sverige första gången som 18-åring var bemanningsbranschen ännu inte tillåten, och jag fick själv besöka och ringa upp ett otal arbetsgivare innan jag hittade mitt första jobb.

Det är mycket lättare för de ungdomar som vill jobba i Norge idag, det är bara att gå till bemanningsföretagets kontor på morgonen. Så småningom har de det önskade jobbet. Det är inte så många andra saker i livet som ordnar sig så snabbt och elegant. Åtminstone inte när man är ung.

Läs även mitt tidigare blogginlägg om anställningstryggheten för bemanningskonsulter i Sverige.

Ikväll visar SvT:s Uppdrag granskning ett program om svenska ungdomar som jobbar inom bemanning i Norge.