Låt de arbetslösa välja arbetsförmedling

·
Av Extrabloggare, 09 Dec 2010

Foto Björn Tesch

I slutet av november träffades östgötaregionens bemanningsföretag, Svenskt Näringsliv och några politiker för att diskutera bemanningsbranschen. På väg ut ur en lågkonjunktur är branschens affärsidé, att matcha jobb med rätt kompetens, självklart i fokus.

Det framgick att företagen ansåg att begreppet förmedling ibland används fel. Arbetsförmedlingen förmedlar jobb, men bemanningsbranschen förmedlar kompetens och därmed är affärsidén att matcha rätt person med rätt jobb.

Jag vill pusha för en bransch som kan matchning. Inte för att tjata om dåliga resultat, men någonting måste förändras när vi har en arbetsförmedling som inte lyckas få människor i jobb. Jag tror att uppdraget måste ses över och omformuleras, så att bemanningsbranschen får en större roll i arbetet att hitta lösningar för individer som alla är olika med olika spännande färdigheter som bara väntar på att ses och tas tillvara.

Att få människor i jobb handlar inte bara om att matcha kompetens med efterfrågan, utan även om att coacha individer på rätt väg i att finna ett arbete.

Vi har en arbetsmarknadsminister som vet vad det går ut på. Hillevi Engström skrev i Aftonbladet om jobbcoachernas enormt viktiga roll och särskilt om hur viktiga de är för att få unga i arbete.  Några dagar senare fick Arbetsförmedlingens coacher åter kritik för att inte lyckas få personer på rätt plats.

Använd riktiga jobbcoacher! Bevisligen får de människor i jobb. Branschens omställningsföretag arbetar enligt vedertagna metoder och hade de hållit på med healing eller spått i kula så hade de inte varit auktoriserade i Bemanningsföretagen.

Som alla privata aktörer hade varken bemannings- eller omställningsföretagen funnits om de inte lyckats med sin affärsidé och gör individ och kund nöjda. Samma logik som för vilket företag som helst.

Om några veckor är det nytt år. Människan är skapt för att fritt göra val i livet. Låt de arbetslösa välja vem som avgör deras framtid och, om de vill, med hjälp av en bransch som sedan länge stått till deras förfogande.

Av Christina Ekdahl

Christina Ekdahl jobbade för Bemanningsföretagen till juli 2011, då hon slutade för att flytta och tillträda en tjänst som rekryterare. Christina var branschanalytiker med examen inom Human Resources Management och med ansvarig för bland annat bemanningsbarometern, bemanningsindikatorn och samarbeten med universitet och högskolor.