Fler medlemmar i facket

·
Av Lena Martinell Åkerblom, 17 Nov 2010

Grattis IF Metall

Foto: Per Ola Wiberg

Grattis IF Metall som dubblerat antalet fackliga medlemmar i bemanningsbranschen i år till drygt 4 000! Och grattis till bemanningskonsulterna som får ett fackförbund som företräder dem.

Vi har i flera år klagat på att fackförbunden alltid står på kundernas anställdas sida. Nu har IF Metall tagit tag i bemanningskonsulternas situation. Till tidningen Arbetaren säger IF Metalls avtalssekreterare Veli-Pekka Säikkälä att de måste organisera de som jobbar som uthyrda så att de har en facklig verksamhet som kan upprätthålla schyssta villkor.

Veli-Pekka Säikkälä säger också att det annars lätt kan bli så att de som är fast anställda på arbetsplatsen håller sig för sig och de som är inhyrda blir ett B-lag.

Den rädslan tycker jag är obefogad. 8 av 10 som jobbar som bemanningskonsulter känner sig som en del av kundföretagets arbetsgemenskap. 9 av 10 arbetsledare på kundföretagen uppskattar konsulterna. 9 av 10 av de närmaste arbetskamraterna i kundföretaget uppskattar deras arbete. Det framgår klart och tydligt av rapporten Jobbet i bemanningsbranschen.

Inget B-lag alltså!