Bemanningskonsulten, den nya tidens strykpojke?

·
Av Lena Martinell Åkerblom, 14 Okt 2010

Foto: Joopey

Foto: Joopey

Den svenska sjukvårdens allvarliga problem ska inte skyllas på stafettläkare eller bemanningssköterskor. Tack Hanne Kjöller för att du stod upp för sköterskorna från bemanningsföretagen på DNs ledarsida i söndags. Du liksom jag reagerade på att dödsfall på Danderyds sjukhus skylls på sjuksköterskor från bemanningsföretag; Patient avled när personalen hade planeringsdagar. I ett inslag i nyheterna i P4 sällade sig fler till kritiken av de inhyrda sköterskorna.

Det är sjukhuset som ansvarar för bemanningen och väljer hur de vill bemanna en avdelning. Varje dag året om. Det är också sjukhuset som har yttersta ansvaret för vården och patientsäkerheten, inte de inhyrda sjuksköterskorna. Ett ansvar som inte går att delegera. (3 § Hälso- och sjukvårdslagen) Vårdens allvarliga systemproblem är inte bemanningspersonalens fel.

Läs gärna Bemanningsföretagens rapport om vårdbemanning Tillsammans för en effektiv vård.

Strykpojke: Person som får bära skulden i andras ställe (SAOL)